Opvallende cijfers over ongevallen met elektrische fietsen en elektrische steps

door: STS
Elektrische fiets
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Er zijn opvallende cijfers bekendgemaakt over het aantal mensen die in het verkeer omkomen met de fiets of de elektrische fiets. Ook zijn er cijfers over het aantal ongevallen met elektrische steps.

"35% van de verkeersdoden in 2023 waren voetgangers of fietsers. Bijna één op de twee fietsers (44%) kwam om het leven met een elektrische fiets", meldt verkeersinstituut Vias op basis van cijfers van de federale politie.

In Vlaanderen steeg het aantal fietsdoden van 73 in 2022 naar 84 in 2023. "Het hoogste aantal van de laatste 20 jaar. Zowel bij de klassieke fietsen (van 38 naar 43) als bij de elektrische fietsen (van 35 naar 41 doden) zien we een stijging in Vlaanderen."

"Van de 84 fietsdoden in Vlaanderen zijn er 23 personen om het leven gekomen in een ongeval zonder tegenpartij."

Elektrische steps

"Wat het aantal ongevallen betreft, zijn de cijfers voor alle type weggebruikers gedaald, behalve voor voetgangers (+3%) en bromfietsers (+0,4%). De meest positieve trend zien we voor de ongevallen met e-steps, waarvan het aantal vorig jaar daalde (-9%)."

"Het aantal ongevallen blijft hoog (1.573), maar de wijzigingen in de wegcode die iets meer dan een jaar geleden werden ingevoerd, lijken langzaam hun vruchten af te werpen."