Overheid gaat meekijken in je wagen: "Pakkans verhogen"

door: STS
Autorijden - auto
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

De overheid gaat met behulp van slimme camera's kijken of automobilisten hun gsm gebruiken in hun wagen. Dat moet de pakkans verhogen.

Jaarlijks vallen er op de Belgische wegen meer dan 50 doden in het verkeer door het gebruik van een gsm achter het stuur. Met slimme camera's zullen er meer overtredingen kunnen vastgesteld worden.

"Wij hebben recent in Antwerpen al een systeem getest met intelligente camera's, die gsm-gebruik achter het stuur kunnen vaststellen", meldt Vias institute.

"Tijdens de avondspits werden gemiddeld veertien inbreuken op de wegcode per rijstrook en per uur vastgesteld. Bij manuele vaststelling door de politie kan dit cijfer nooit gehaald worden."

"Over de gehele testperiode bleek bijna 1,5% van de bestuurders ongeoorloofde handelingen te stellen met zijn gsm. In bijna acht op de tien gevallen hield de bestuurder zijn gsm in de hand, meestal terwijl het verkeer vlot reed."

Annelies Verlinden

"We moeten ons met z'n allen realiseren dat het gebruik van die dingen niet samen kan gaan met het besturen van een voertuig. Om die reden zetten we alle mogelijke middelen en mensen in om de verkeersveiligheid te verbeteren", zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden op Eén.

Download nu de gratis app van Redactie24