Verontrustende cijfers over ongevallen met elektrische fiets en elektrische step

door: STS
Elektrische step
Afbeelding bron: Shutterstock/Chan2545

Het aantal doden bij voetgangers is sterk gestegen. Dat geldt ook voor het aantal letselongevallen met elektrische fietsen en elektrische steps.

Het aantal doden op onze wegen is in de eerste zes maanden van het jaar in totaal met meer dan 40% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, laat Verkeersinstituut Vias weten.

Bij de voetgangers valt er een stijging van 13 naar 35 doden te noteren. "Die stijging kan niet uitsluitend verklaard worden door het verschrikkelijke ongeval in Strépy, waarbij zes voetgangers om het leven kwamen."

"Het aantal verkeersdoden steeg ook fors bij de fietsers (van 17 naar 32 doden) en de automobilisten (van 82 naar 102 doden)."

Elektrische step

Het aantal letselongevallen met een elektrische step is ook fel gestegen. Nationaal gaat het om meer dan een verdubbeling (van 339 naar 846), in Vlaanderen eveneens (van 181 naar 388).

"Het aantal ongevallen met fietsers stijgt ook met meer dan 20%. Er gebeurden 4.581 letselongevallen, het hoogste aantal dat we de laatste tien jaar noteerden."

Elektrische fiets

"Vooral bij de elektrische fietsen in Vlaanderen was de stijging enorm. Er gebeurden 1.433 letselongevallen ten opzichte van 977 vorig jaar. Dat is een stijging met 47%", aldus Vias.