Horeca heeft groot probleem bij heropening: “Schuld van Colruyt, Lidl en Aldi”

door: BVDO
horeca sluiting
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Horeca Vlaanderen vraagt de overheid om de restaurants en cafés opnieuw te openen vanaf maart, maar er duiken enkele stevige problemen op eens het zover is. 

Een eerste probleem is de vlucht naar de afhaalmaaltijden. Die bestonden vroeger ook al, maar nu levert iedereen afhaalmaaltijden om toch maar wat geld in het laatje te krijgen. Maar de mensen hebben minder inkomen door de coronacrisis en willen goedkoper eten krijgen.

Daarnaast zullen de horecazaken ook niet meer beschikken over het nodige personeel. “Het personeel zit intussen thuis, in tijdelijke werkloosheid, maar wordt gekaapt door de grote winkelketens zoals Colruyt, Lidl en Aldi”, vertelt Yves Van Moorter, voorzitter van Horeca West-Vlaanderen aan VRT Nieuws. 

En uiteindelijk lijkt de stap die de mensen zetten ook logisch in deze crisis. “Daar krijgen ze een volledig loon in plaats van werkloosheidsuitkering en werken ze van maandag tot vrijdag, tijdens normale werkuren. Wat je van de horeca niet kan zeggen. We vrezen dat we dit personeel kwijt zullen zijn, als de horeca weer open mag."