Zorgt horeca echt voor besmettingen? “Afwezigheid van bewijs wil niet zeggen dat er geen bewijs is”

door: BVDO
Afbeelding bron: VRT

De sluiting van de horeca blijft voor de nodige deining zetten. Uitspraken van infectiologe Erika Vlieghe hielpen alvast niet om de gemoederen te doen bedaren. 

Niet alleen mensen uit de horeca, maar ook het brede publiek begrijpen de sluiting van de horeca niet echt als maatregel in de strijd tegen het coronavirus. 

Vooral het gebrek aan bewijs dat de horeca verantwoordelijk is voor besmettingen wordt genoemd. Volgens cijfers zou slechts 1 tot 3 procent van de besmettingen in de horeca gebeuren.

"We hebben absoluut wel bewijzen van clusters van besmettingen in restaurants in China en Japan bij de eerste golf. Alleen binnen België is de soliditeit van ons clusteronderzoek nog niet goed genoeg en nog niet sterk genoeg, maar de afwezigheid van bewijs wil daarom nog niet zeggen dat er geen bewijs is", zei infectiologe Erika Vlieghe in ‘Ter Zake’. 

"Je kan niet eten en drinken met een masker, het is typisch de plek waar mensen dicht bij elkaar zijn in niet altijd goed geventileerde ruimtes, luid spreken of luid roepen, eten en drinken dus geen masker gebruiken, dat is nu eenmaal de realiteit."