Weerman Dehenauw maakt zich grote zorgen: "Het ziet er niet goed uit"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

We zullen in de toekomst meer en meer rekening moeten houden met weersextremen, zoals de huidige droogte. Dat zegt VTM-weerman David Dehenauw.

"Dat is een tendens die we nu al zien. Dat kan extreem nat zijn, dat kan extreem droog zijn. We zien een beetje overal ter wereld, maar zeker ook in Europa, dat de extremen toenemen, zowel aan de droge kant als aan de zeer natte kant."

"Dat heeft te maken met de verandering van de straalstroom, die luier wordt, en waardoor we vaker gedurende langere perioden hetzelfde weer krijgen."

"De ene zomer kan dat natter zijn, met weken aan een stuk slecht weer. Een andere zomer, zoals deze, kan het weken aan een stuk goed weer zijn."

"Niet alleen dit jaar, maar ook de laatste jaren hebben we al vaker hogedrukgebieden gehad die wekenlang blijven en de droogte verklaren. Het is het vijfde jaar op zes waarin we in het voorjaar en de zomer met droogte kampen. Dus dat is toch wel een zeer sterk signaal."

Neerslagtekort

"Als je weet dat we vijf maanden aan neerslagtekort moeten inhalen... Dat vergt jaren. Als je even een kleine som maakt, en je zegt bijvoorbeeld: 20 mm neerslag per maand erbij, gedurende vele maanden, dat betekent dat we voor twee of drie jaar vertrokken zijn om dat in te halen. Dus de toestand ziet er wat dat betreft niet zo goed uit."