Maggie De Block springt in de bres voor 130 asielzoekers die naar Dormaal moeten: Burgemeester grijpt drastisch in

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Fedasil wil in een leegstaand zorgcentrum in Dormaal, een deelgemeente van Zoutleeuw, nog eens 130 bewoners asielzoekers plaatsen. Het gemeentebestuur is hier niet over te spreken.

Het gemeentebestuur gaat onderzoeken of men deze beslissing juridisch kan aankaarten. Volgens burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V) is de inplanting van een dergelijk asielcentrum in een klein dorp als Dormaal met amper 200 huishoudens "niet draagbaar". Hij zou maximaal 60 asielzoekers willen opvangen.

Maar ook in Dormaal zelf is er al fel protest tegen de komst van het asielcentrum. De voorbije tien dagen waren er al felle discussies. Er werden al verschillende zwarte vlaggen uitgehangen.

Geen wijzigingen
De burgemeester schreef ook al een brief naar minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). Zij blijft echter achter de beslissing Fedasil staan en liet al weten dat er geen wijzigingen komen.

En dus trekt burgemeester Herbots naar de rechtbank. Maar die juridische procedure kan aanslepen en werkt niet opschortend. “Het stadsbestuur moet in deze omstandigheden handelen als een goede huisvader”, zegt Herbots aan VRTNWS. 

“We dragen de verantwoordelijkheid voor alle inwoners ook eventuele tijdelijke nieuwkomers. Dit betekent dat we ons tegelijk moeten voorbereiden op de komst van het asielcentrum. We kunnen hiervoor rekenen op de expertise van Fedasil om zowel onze bewoners als eventuele tijdelijke inwoners te begeleiden."