Zeer onrustwekkend nieuws over het vapen: “Dat gedeelte van de e-sigaret kan ernstige schade toebrengen aan de longen”

bron: Radio 2
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)
Er wordt de laatste weken druk gesproken over het vapen. Wetenschappers waarschuwen om dit voorlopig niet te doen, aangezien er in de Verenigde Staten al verschillende doden zijn gevallen.

Verschillende Amerikanen zijn al gestorven na een onverklaarbare longaandoening door het vapen. Al is het wel zo dat enkele onder hen al zeker geknoeid hebben met hun e-sigaret door cannabis aan toe te voegen.

Hoe gevaarlijk is die e-sigaret nu echt? “Bij het roken van een tabakssigaret wordt tabak verbrand. Dat vuur zorgt voor rook. Een elektronische sigaret werkt anders: er wordt een vloeistof verhit en omgezet in damp. Je ademt als gebruiker dus geen rook in, maar een verdampte vloeistof (meestal water), verrijkt met nicotine en andere chemische stoffen”, legt wetenschapsjournalist Koen Wauters uit bij Radio 2.

"Damp an sich is ook niet helemaal onschadelijk"
“Is die damp per definitie gezonder dan rook? Ja. Maar daarom is de damp an sich ook niet helemaal onschadelijk. Studies tonen aan dat zelfs damp schade kan toebrengen aan de longcellen. Om het eenvoudig te zeggen: rook van sigaretten is heel ongezond, frisse zeelucht is heel gezond. E-sigaretten zitten daar ergens tussen, maar waar precies weten we nog niet.”

“Met andere woorden: er is voorzichtigheid geboden. Voor wie wil stoppen met roken, is een e-sigaret zeker het proberen waard. Maar als je niet rookt, begin er dan ook niet mee!"

Tags vapen