Jean-Marie Dedecker niet te spreken: "Belastingbetaler betaalt en de lusten gaan naar de Saksen-Coburgs"

bron: De afspraak op vrijdag
door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Er ontstond deze week heel wat opschudding omtrent de Koninklijke Schenking. Uit onderzoek blijkt dat de belastingbetaler fors mee betaalt om koninklijke eigendommen te onderhouden.

"Natuurlijk is hier terecht controverse over", stelt Jean-Marie Dedecker duidelijk in De afspraak op vrijdag. "In 1930 heeft men gezegd dat de Koninklijke Schenking zelfbedruipend moet zijn, dat de belastingbetaler hiervoor niets meer mag betalen. Maar er is sindsdien weinig veranderd."

"De overheid heeft alles betaald en de lasten gingen voortdurend naar de overheid, de belastingbetaler, en de lusten gingen naar de Koninklijke Schenking en de Saksen-Coburgs. De staat moet alle kosten dragen en het bezit blijft van de Koninklijke Schenking."

Meer transparantie bij de Koninklijke Schenking

"Ze willen voor meer transparantie gaan, eindelijk want na 170 jaar mag dat wel. Het probleem is darmee niet opgelost want ze hebben nog een enkelvoudige boekhouding, de jaarrekeningen worden niet gepubliceerd."

"Ze hebben 35 miljoen euro op de rekening en ze hebben 6 à 7 miljoen opbrengsten per jaar. In Engeland worden alle kosten gedragen door de overheid, maar gaan de opbrengsten wel naar de staat."