Wouter Beke zorgt voor grote verontwaardiging met zijn besparingen: "Hier al gaan besparen, dat is wel pijnlijk"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De Vlaamse regering keurde vrijdag besparing goed in de preventieve gezondheidszorg. In dat lijstje staat een besparing van 5.000 euro op de zelfmoordlijn.

“Intussen gaat die besparing niet meer door en daar zijn we heel tevreden mee”; zegt Gwendolyn Portzky van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie in De Afspraak. “De collega’s van de Zelfmoordlijn doen onwaarschijnlijk nuttig werk.”

“Maar met de zelfmoordlijn gaan we er alleen niet komen. Maar het is wel het gezicht. Als men daar al gaat besparen, dat zorgde voor een grote verontwaardiging. Het budget voor preventie bedraagt maar 3% van alle uitgaven. En dan daar nog op gaan besparen, dat is wel pijnlijk."

"Als we twee gevechtsvliegtuigen minder kopen, hebben we honderden miljoenen euro's om te investeren"

"Minister Wouter Beke voerde liniaire besparingen door. Dan kijk je niet meer naar de inhoud maar dan is het lijntjes in Excel en overal 6% afdoen. In totaal komt men jaarlijks aan 2 miljoen euro besparen", gaat gezondheidseconoom Lieven Annemans verder. 

"De minister en zijn medewerkers hebben blijkbaar wel gewikt en gewogen, maar hij gaat besparen waar het geld het meest nodig is. Als defensie twee gevechtsvliegtuigen minder koopt, dan hebben we honderden miljoenen euro’s om te investeren in de gezondheidszorg."