Politieke revolutie is een feit: "CD&V, Open VLD en Sp.a zijn op sterven na dood"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De drie traditionele partijen kregen flinke klappen bij de vorige verkiezingen. Een ommekeer lijkt er niet aan te komen, integendeel zelfs, zo blijkt uit een onderzoek.

Uit het postelectorale onderzoek dat weekblad Knack kon inkijken, kunnen heel wat feiten en tendensen afgeleid worden.

"Zo werd er gevraagd waarom mensen voor bepaalde partij stemden, en dan blijkt dat de mensen die op de drie traditionele partijen (CD&V, Open VLD en Sp.a) stemmen, vaak zeggen: uit gewoonte, je moet ergens op stemmen", zei Ewald Pironet van Knack op Radio 1.

"Er is ook gevraagd of mensen overwogen hebben om op een bepaalde partij te stemmen, buiten degene waarop ze op 26 mei gestemd hebben. En dan blijkt dat maar heel weinig kiezers overwogen hebben om op de drie traditionele partijen te  stemmen. Die drie partijen hebben dus maar een heel kleine groeimarge. Bovendien stijgt de afkeer voor die partijen", aldus Pironet.

Ook voor Groen en PVDA ziet hij geen rooskleurige toekomst: "Groen is een één-thema-partij. Groen heeft weinig trouwe kiezers en de afkeer voor de partij is toegenomen. PVDA heeft heel weinig groeimarge en veel afkeer (38%). PVDA kon ook maar 6.000 jonge kiezers, die voor het eerst gingen stemmen, voor zich winnen."

Groeimarge voor N-VA en Vlaams Belang

Beter ziet het eruit voor de rechtse partijen: "Ook al zag N-VA veel kiezers vertrekken naar het Vlaams Belang, zij hebben veel groeimarge. Vlaams Belang was de grote winnaar bij de verkiezingen, maar daarboven heeft 12% van de kiezers overwogen op Vlaams Belang te stemmen, dus de groeimarge is enorm. De afkeer voor die partij daalt voor het eerst tot minder dan 50%", aldus Pironet.

Lees ook: Ondanks verkiezingsuitslag: "Zelfs N-VA- en Vlaams Belang-kiezers lopen daar niet warm voor"