“Nota van informateurs Bouchez en Coens is echt brolwerk vol typfouten”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Maandag moeten informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) opnieuw verslag uitbrengen bij koning Filip. En net nu is hun nota uitgelekt, wat nooit een goed teken is.

Het is een heel andere nota geworden dan die hun voorganger Paul Magnette (PS) geschreven heeft. Coens en Bouchez hebben er wat meer oranje en blauwe accenten ingestoken.

“Vooral N-VA zal tevreden zijn met de inhoud”, zeggen verschillende onderhandelaars aan Het Nieuwsblad. “Want nogal wat linkse symboolmaatregelen zijn geschrapt.” Met dit akkoord blijft N-VA dus overeind en worden ze niet naar de uitgang geduwd.

In de nota wordt er als het over werk gaat vaak verwezen naar de sociale partners. Ook over het minimumpensioen van 1.500 euro wordt minder gesproken dan bij Magnette. Er komen sterke maatregelen voor migratie, maar over het klimaat wordt er nauwelijks een woord gerept.

Enkel N-VA, CD&V en MR zijn enthousiast over de nota, de andere partijen niet. Zowel links als rechts hebben wel hun bedenkingen die bij nota. “Brolwerk”, “een kladje van 20 pagina's vol tikfouten”, “een tsjevennota zonder ambitie” en “een samenraapsel van vaststellingen zonder concreet plan”.