Politieke chaos is nu helemaal compleet: “Vraag is nu of zij nog wel in die Vlaamse regering kunnen blijven zitten”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
We zijn intussen al 233 dagen na de verkiezingen, maar een federale regering hebben we nog steeds niet. Er lijkt niemand te zijn die weet hoe het nu verder moet.

Koning Filip verlengde dan maar de opdracht van informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) met twee weken. Hij hoopt dat ze N-VA en PS eindelijk samen rond tafel krijgen.

Dat is eigenlijk slecht nieuws voor Open VLD die nu uit de boot dreigen te vallen. Ruzie dus tussen de twee partijen, maar ze zitten wel nog samen in die Vlaamse regering. “Dat kan dus druk veroorzaken op de Vlaamse regering", zegt VRT-Wetstraatjournalist Johny Vansevenant aan VRTNWS. "Je kan je zelfs afvragen of Open VLD dan nog in die Vlaamse regering kan blijven zitten."

Gesprekken tussen N-VA en PS hebben nog niets opgeleverd. Het alternatief is een regering met de PS maar zonder de N-VA. Daar wordt dan de groene familie aan toegevoegd. “Dan is de vraag of CD&V in die regering meestapt”, bedenkt Vansevant zich. "CD&V was tot nu duidelijk dat ze liever mét de N-VA besturen, en zijn in principe overbodig in een paars-groene regering.”

“Besturen met N-VA is voor hen veel comfortabeler", weet Vansevenant. "Maar als deze poging opnieuw mislukt, trekt CD&V dan zijn conclusies? Dat is de grote vraag."