Siegfried Bracke weet het zeker: “Logisch dat hij de nieuwe premier gaat worden”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het blijft wachten op een nieuwe federale regering. Over twee weken zou er meer duidelijkheid moeten komen want dan gaan informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) opnieuw verslag uitbrengen bij koning Filip.

Al lijkt niemand er nog in te geloven dat er een regering komt met zowel PS als N-VA in. “Juridisch hoeft dat niet, maar stel je voor dat er een regering komt die maar een minderheid van de Vlamingen vertegenwoordigt, maar de Vlaamse meerderheid in dit land mag dan wel het overgrote deel van de onvermijdelijke en naar te vrezen valt forse rekeningen betalen… Maar ook het zuiden verdient een regering met een meerderheid: dat is simpelweg politiek fatsoenlijk”, zegt Sigfried Bracke bij Doorbraak.

“En dus – nu komt het – er is maar één mogelijkheid: een regering met aan Vlaamse kant N-VA, CD&V en sp.a. En aan Franstalige kant de PS en de MR. Ze hebben een meerderheid van 80 zetels in de Kamer. En in beide taalgroepen ook een meerderheid. En – ook niet onbelangrijk – de vijf partijen zijn nodig; niemand is ‘overbodig’.

" Koen Geens als nieuwe premier zou een logische keuze zijn"

Bracke denkt dat bij die volgende regering Koen Geens (CD&V) de nieuwe premier zal worden. “Ik zou dat een logische keuze vinden. Want een N-VA’er aan het hoofd van de Belgische regering is lastig; ik versta dat. Een PS’er aan het hoofd van de Belgische regering, ik versta dat.” 

“Iemand van de MR: die hebben daar het volk niet meer voor, en dat ligt natuurlijk ook moeilijk bij de PS. Dus CD&V. Wat als bijkomend voordeel heeft dat de Kris Peeters-factor met de voortdurende boycot van de eigen meerderheid tot nul wordt herleid."