Minister Koen Geens wil gevangenen opnieuw meer laten verdienen: “Voor hen is deze vergoeding nu te laag”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil gedetineerden die werken in de gevangenis meer laten verdienen. Hij ziet daar wel wat voordelen in.

De lonen voor gedetineerden die werken in de gevangenis werd deze maand nog maar net opgetrokken. Een gedetineerde verdient nu 0,75 tot 4 euro per uur. Minister Koen Geens (CD&V) wil die lonen nog een stuk hoger zien.

“Als de gedetineerde niet zonder geld vrijkomt, verkleint de kans op recidive. En het helpt om de schadevergoedingen te betalen”, licht Geens toe in Het Nieuwsblad. “De vergoeding is op dit ogenblik te laag om aantrekkelijk te zijn, maar ik heb geen steun kunnen vinden om ze te verbeteren.”

"Met het verdiende geld kunnen ze chips en sigaretten kopen of de huur van hun tv in de cel betalen"

“Werken of een opleiding volgen is belangrijk voor de voorbereiding van de re-integratie in de maatschappij. De maatregelen helpen om de gedetineerde niet zonder geld te laten vrijkomen en zo kunnen ook de schadevergoedingen aan de slachtoffers of de bijkomende boetes betaald worden.”

Van de 10.550 gedetineerden zijn er zo’n 4.550 die een vergoeding krijgen. Ze verdienen zo’n 200 tot 250 euro per maand. Met dat geld kunnen ze frisdrank, chips en sigaretten kopen, maar ook douchegel of de huurprijs van de tv in de cel. “Ook de strafuitvoeringsrechtbank heeft zicht op dat inkomen en kan afspraken maken over het betalen van de burgerlijke partijen”, licht Geens nog toe