"De koning heeft geen 65 keuzes meer": Verrassend nieuw scenario, met "onsympathieke maatregelen", duikt nu op

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip verlengde gisteren tot ieders verbazing de informateursopdracht van Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). "Maar om wat te doen?", wordt de vraag gesteld.

Vast staat dat de informateurs nu zullen verder werken, om op 4 februari opnieuw verslag uit te brengen bij de koning. Politiek commentator Rik Van Cauwelaert ziet de situatie niet rooskleurig in en denkt dat we op weg zijn naar een voorlopige regering.

"De koning heeft geen vijfenzestig keuzes meer. Als PS en N-VA weigeren met elkaar samen te werken, dan is de vraag: wie wil er aan Vlaamse kant in de regering stappen indien N-VA wegvalt? En hetzelfde geldt aan Franstalige kant: welke partij gaat zich verbranden aan een regering indien de PS wegvalt?", zei Van Cauwelaert in 'De Afspraak'.

Voorlopige regering

"Ik heb de indruk dat men aan het duwen is naar een voorlopige regering, met een beperkt programma. Maar je moet nog altijd kandidaten vinden om in die voorlopige regering te stappen, want er zouden geen sympathieke maatregelen genomen moeten worden", aldus Van Cauwelaert. Wie er in die voorlopige regering moet zitten, is niet duidelijk.