We stevenen af op droogterecord: Dit staat ons volgende week te wachten

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
Iedereen profiteert van het warme weer momenteel. Maar we beleven eveneens een bijzonder droge periode. Hoelang zal deze periode nog aanhouden en hoe uitzonderlijk is dit?

“Voorlopig zitten we op koers om een héél droge maand te krijgen. Tot nu toe is er in Ukkel een 5 mm aan neerslag gevallen. Het record van de laatste dertig jaar staat op 14 mm, dat was in 2018."

"Het kan dus best zijn dat we dat record gaan verbreken, want de komende dagen wordt er niet veel neerslag verwacht. Misschien in het weekend een beetje”, vertelt Thomas Vanhamel, meteoroloog bij het KMI, aan de hand van de recente weercijfers aan Redactie24.

Het droge weer zal nog een hele tijd aanhouden. “Einde van deze week, donderdag en vrijdag is er een heel kleine kans op een zeer lokale bui. Zaterdag zou er iets meer neerslag kunnen vallen, maar dan spreken we ook maar over een paar millimeters."

Ook volgende week nog droog

Daarmee gaat de droogte niet opgelost geraken. “Integendeel, daarna zien we opnieuw vorming van een hoge druk boven Europa ontstaan, waardoor voor volgende week opnieuw droog weer wordt voorspeld.”

Kunnen de droogtes van april en mei al een voorbode zijn voor een droge zomer? “Er bestaan seizoensverwachtingen, maar die zijn in feite nu nog zeker niet betrouwbaar genoeg om al te zeggen of het een droge of natte zomer gaat worden. Neerslag is heel onvoorspelbaar dus is het veel te gevaarlijk om daar nu al een voorspelling over te doen.”

Tags weer droogte