Donkere wolken boven Wouter Beke: "Hij draagt loodzware verantwoordelijkheid voor dit menselijk lijden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams minister van Volksgezondheid krijgt stevige kritiek nu er anonieme getuigenissen zijn verschenen over onmenselijke toestanden in de rusthuizen tijdens de coronacrisis.

De getuigenissen, gebundeld in een rapport, brengen een aantal schrijnende situaties aan het licht. (Lees er alles over in ons eerder verschenen artikel)

"Dit lijkt wel een getuigenverslag van een ziekenboeg uit de Eerste Wereldoorlog. Het zorgpersoneel kwam onvoorbereid, onderbemand en onbeschermd in oorlogsgebied terecht en moest zich dubbel plooien met gevaar voor de eigen gezondheid. De verantwoordelijkheid van minister Beke voor dit menselijk lijden is loodzwaar", klinkt het bij Lise Vandecasteele van PVDA.

" Wouter Beke moet conclusies trekken"

"'Wij stonden sámen in de frontlinie', zei minister Beke vorige week nog in het parlement", merkt Vandecasteele op. "Alleen deed hij dat voor 10.000 euro per maand van achter zijn computerscherm, terwijl de mensen in de zorg met gevaar voor eigen leven zonder wapens naar het front werden gestuurd. Minister Beke is mee verantwoordelijk voor de acute onderbezetting in de woonzorgcentra na jaren van onderinvesteringen. In talloze verslagen en reportages werd afgelopen jaren al duidelijk hoe de situatie in de woonzorgcentra daardoor uit de hand liep. Dit was een man made disaster, waiting to happen. Het wordt tijd dat Wouter Beke zijn conclusies trekt. Dit is niet houdbaar."

Tweede golf coronavirus

Vandecasteele wil dat er nu snel gehandeld wordt: "Er komt een tweede golf aan en één op de vijf zorgverleners overweegt om er mee te stoppen. We kunnen niet langer wachten om meer personeel in te zetten in de zorg."