Elke 30 seconden een dode: "Nog een pandemie die dringend aangepakt moet worden"

door: STS
corona - ziekenhuis
Afbeelding bron: Photonews

"Alle aandacht gaat momenteel naar corona, maar ook de hepatitispandemie moet dringend worden aangepakt", zegt professor Thomas Vanwolleghem (UAntwerpen/UZA).

Chronische hepatitis B en hepatitis C zijn levensbedreigende infectieziekten. Elke dertig seconden sterft er ergens ter wereld iemand aan de gevolgen van een hepatitisbesmetting.

"Heel vaak zijn mensen zich niet bewust van hun besmetting: wereldwijd zijn ze naar schatting met 290 miljoen. Ze leven lange tijd zonder klachten, maar als de diagnose uiteindelijk gesteld wordt, is de lever vaak al heel erg aangetast", zegt professor Vanwolleghem.

"Risicogroepen zijn mensen uit Afrika of Zuidoost-Azië, waar hepatitis B of C vaak voorkomt, maar ook mensen die drugs injecteren, gevangenen, mannen die seks hebben met mannen, en mensen met hiv/aids."

Vaccins

"Virale hepatitis is dus een enorm probleem voor de volksgezondheid. Nochtans zijn er effectieve vaccins beschikbaar tegen hepatitis B. Voor hepatitis B en C zijn er ook goede behandelingsmethoden."

"Het moet dus in principe mogelijk zijn om de ziekte definitief de wereld uit te helpen, maar daarvoor is er dringend nood aan een groter bewustzijn rond de infectie. Mensen moeten zich bewust zijn van het gevaar en van de gevolgen van hepatitis B en C. Daarnaast moet er ook werk gemaakt worden van een goedkopere diagnostiek en behandeling."