Heerlijk genieten: Deze 3 wandelroutes zijn tot de mooiste van Vlaanderen uitgeroepen

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Mobiliteitsorganisatie VAB heeft mensen online laten kiezen voor de mooiste wandelroutes van Vlaanderen. Nu zijn de resultaten bekendgemaakt.

VAB liet de surfers hun favoriet kiezen uit tien wandelroutes in Vlaanderen. "Veruit de meest populaire wandelroute was de Stiltewandeling in Landschap De Liereman in Oud-Turnhout", klinkt het.

"Mee op het podium mochten de Kleine Kluiswandelroute in het West-Vlaamse Gijzelbrechtegem en - ook al in West-Vlaanderen - de Doornpannewandelroute (Koksijde)."

1. Stiltewandeling in Landschap De Liereman (12 km)

"Tussen Arendonk en Oud-Turnhout ligt één van de oudste beschermde natuurgebieden van ons land: Landschap De Liereman. Je krijgt er een breed scala aan landschappen geserveerd, van bossen over heide, graslanden en witte stuifduinen, en het is bovendien een officieel stiltegebied."

"Het traject is grotendeels onverhard. Je stapt via knuppelpaden over moerasland. Nog meer water? Een stukje van het parcours leidt je over het jaagpad langs het kanaal Dessel-Schoten."

"Als je van al dat water dorst hebt gekregen, proef dan bij aankomst in het bezoekerscentrum een Gageleer, een donker streekbier, gekruid met de plaatselijke wilde gagel."

Start: Bezoekerscentrum Landschap De Liereman, Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout

Bewegwijzering: rood-witte borden met knooppuntnummers (35-36-37-55-53-54-41-31-42-50-46-45-44-43-18-40-39-38-37-36-35)

2. Kleine kluiswandelroute (7,7 km)

"Je start aan de kerk van Gijzelbrechtegem, waar een modern uitkijkplatform je het zacht glooiende landschap laat bewonderen. ‘Grijsloke’, zoals men in de volksmond zegt, was ooit de kleinste gemeente van Vlaanderen."

"Op deze wandeling flirt je met de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen. Het traject gaat over trage wegen en kerkwegels en door een bos waar in het voorjaar wilde hyacinten bloeien. Geniet onderweg van prachtige uitzichten op de Scheldevallei, vaak met de Kluisberg op de achtergrond."

Start: Kortenberg 5, Gijzelbrechtegem

Bewegwijzering: zeshoekige borden

3. Doornpannewandelroute (9,8 km)

"Met deze wandeling in Koksijde verken je natuurgebied De Doornpanne, één van de grootste duinmassieven van de Belgische kust. Je treft er stuifduinen, duinkalkgraslanden en dicht begroeide pannen. Hier en daar grazen ezels en pony’s."

"Voor je afzakt richting zee overwin je de Hoge Blekker, met 33 meter de hoogste duin van onze kust. Bij mooi weer krijg je er een prachtig uitzicht over de duinen en achterliggende polders."

"Via de Schipgatduinen, in een ver verleden een zee-inham waarlangs schepen het binnenland konden invaren, overwin je de laatste hindernis voor je het strand bereikt."

Start: Bezoekerscentrum De Doornpanne, Doornpannestraat 2, Koksijde

Bewegwijzering: zeshoekige borden

Tags wandelen vab