Wallonië veegt argument N-VA en Vlaams Belang van tafel: "Het is toch niet omdat je meer geld verdient, dat je meer rechten hebt?"

door: STS
Vlaamse Leeuw en Waalse Haan op Belgische vlag
Afbeelding bron: Photonews

Voor partijen als N-VA en Vlaams Belang wacht een rol in de oppositie indien de beoogde coalitie op federaal vlak er komt. 

Dat de Vivaldi-coalitie ervoor zal zorgen dat Vlaanderen, de economische motor van het land, de wet gedicteerd zal krijgen door een linkse regering, valt bij de rechtse partijen niet in goede aarde.

In Wallonië kijken ze daar anders naar, stelde VRT-journalist Ivan De Vadder op Radio 1. "Dat heeft te maken met hoe je naar de democratie kijkt. Het argument bij N-VA en Vlaams Belang is: 80% van de export gebeurt vanuit Vlaanderen, een heel groot deel van het bruto binnenlands product wordt gerealiseerd in Vlaanderen, 60% van de belastingen wordt betaald in Vlaanderen."

"Aan Franstalige zijde zeggen ze echter: dat is een soort cijnskiesrecht uit de 19de eeuw wat jullie daarop toepassen. Want het is toch niet omdat je meer geld verdient, dat je meer rechten hebt? Of omdat je welvarender bent, dat je stem zwaarder weegt dan een stem van iemand die het niet zo breed heeft? Dus dat argument valt een beetje op een koude steen", aldus De Vadder.