Zware uithaal naar Vivaldi: "Dat is een sterk staaltje boerenbedrog!"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De regering kondigde aan een belasting op multinationals in te voeren tegen een minimumtarief van 15%. "Maar dit zal in de praktijk een slag in het water zijn", klinkt het bij de PVDA.

"De regering baseert zich op een bestaand belastingmechanisme dat in het verleden al multinationals buiten schot liet", zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees.

"Ze kiezen voor een verdubbeling van het zogenaamde korfmechanisme. De Zweedse regering voerde dat in 2017 in bij de hervorming van de vennootschapsbelasting. Concreet moest dat zorgen voor een minimumbelasting van 7,5% voor bedrijven die meer dan 1 miljoen euro winst maken".

"Het korfmechanisme heeft alleen betrekking op marginale aftrekposten. Grote aftrekposten, zoals vrijgestelde meerwaarden op aandelen, definitief belaste inkomsten, innovatie-inkomsten, investeringen en overdrachten binnen de groep blijven buiten die korf."

"Op die manier betaalde brouwerijmultinational AB InBev slechts 6,8 miljoen belastingen op een winst voor belastingen in 2021 van 5,6 miljard euro, of een tarief van 0,1%. Auto-importeur D'Ieteren betaalde een tarief van 0,004%, Janssen Pharmaceutica van 3,1%, en Kingfisher International Finance slaagde er zelfs in om nul euro belastingen te betalen."

"In alle gevallen waarin het minimumtarief van 7,5% in de praktijk niet werkt, zal ook het tarief van 15%, zoals Vivaldi voorstelt, niet werken."

"Een sterk staaltje boerenbedrog dus, de bewering van de regering om de minimumbelasting op te trekken", besluit Van Hees.