"Enkel boetes zijn niet meer genoeg voor deze wegpiraten"

door: STS
Politiecontrole
Afbeelding bron: Photonews

Uit een enquête van verkeersinstituut Vias blijkt dat één op de vijf jonge bestuurders tussen 18 en 34 jaar toegeeft maandelijks te rijden na druggebruik.

"Dit kan écht niet enkel nog met administratieve boetes bestreden worden", vindt Nawal Farih, federaal parlementslid voor CD&V. Zij wil dat een rijbewijs met punten wordt ingevoerd.

Wij vroegen op onze Facebookpagina aan de lezers hoe zij staan tegenover een rijbewijs met punten.

"Van mij mag dat, als na een inbreuk en puntenaftrek er ook een proefperiode aan gekoppeld wordt, waarbij er verloren punten terugverdiend kunnen worden", zegt Bruno.

"Ja, voor jonge bestuurders. Niet voor degenen die al meer dan veertig jaar autorijden", vindt Dirk.

"Wat gaan ze nog allemaal uitvinden. Stop met die overdreven regeltjes en gebruik ons geld op een nuttige manier", schrijft Glenn.

"Natuurlijk, er zijn nog heel veel onbekwame en roekeloze chauffeurs op de baan", vindt Armand.

"Ik ben nog nooit mijn rijbewijs kwijtgeraakt, maar als ze eens wat kleine overtredingen meetellen zou ik het misschien wel zijn kwijtgespeeld. En wat als je erop een zucht vanaf zit? De kans is groot dat zelfs een brave mens als ik dan zou wegvluchten", schrijft Kurt.

"Zeker, omdat heel veel bestuurders nooit geleerd zijn. Ze maken de ene overtreding na de andere", zegt Eddy.

"Nee, er zijn wetten en regels genoeg om recidivisten aan te pakken. Alleen moet je ze als rechterlijke macht toepassen en gebruiken", vindt Ivo.

"Nee, de staat pluimt ons genoeg, en de mensen gaan dan zonder rijbewijs beginnen te rijden", vreest Françoise.

"Van mij mag het. Dan gaan al die 'ik mag alles'-chauffeurs eruit", stelt Yvette.

"Ja, doe maar op. En nog een kilometerheffing en allemaal verplicht elektrisch rijden. We worden in een hoekje geduwd en betalen er nog dik voor", vindt Peter.

"Dit is enkel om de staatskas te vullen en de werkende mensen te pluimen. De echte recidivisten krijgen enkel lichte straffen en medelijden", stelt Christian.