Moeten we vrezen dat lonen en uitkeringen gaan dalen? Econoom antwoordt

door: MRO
Stijn Baert
Afbeelding bron: Photonews

Het inflatiecijfer voor april bedraagt 5,6% en daalt daarmee opnieuw ten opzichte van vorige maand. 5,6% is nog altijd te hoog, maar het is al anderhalf jaar geleden dat het inflatiecijfer zo laag stond.

Een inflatiecijfer van 5,6% wil zeggen dat je in april 2023 105,6 euro betaalt voor iets dat je vorig jaar in april voor 100 euro kon kopen. De normale inflatie bedraagt 2%.

Met 5,6% ligt het inflatiecijfer lager dan wat het Planbureau verwachtte. "In vergelijking met maart is het leven nu globaal 0,7% goedkoper. Wat toen 100 euro kostte, kost nu 99,3 euro", laat professor Stijn Baert weten op Twitter.

De econoom beantwoordt daarbij ook de vraag of de lonen en uitkeringen dan zullen gaan dalen. "Moeten we dan vrezen dat binnenkort lonen en uitkeringen gaan dalen? Daar zitten we nog lang niet. De afgevlakte gezondheidsindex zit nog steeds boven het niveau van de vorige spilindex, laat staan dat het voorlaatste niveau in zicht komt."

En Stijn Baert heeft nog meer goed nieuws. "Nog goed nieuws: de inflatie in ons land lijkt zich onder het Europese gemiddelde te bevinden. We zitten in het bijzonder duidelijk onder buurland Duitsland. Van een loon-prijs-spiraal is voorlopig nog geen sprake."