Is elke dag brood eten wel gezond?

door: MRO
brood
Afbeelding bron: Unsplash

Brood is een van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen ter wereld, maar is het ook gezond? Het antwoord op die vraag is niet zomaar met ja of neen te beantwoorden.

Sommige mensen beweren dat brood te veel koolhydraten, gluten of calorieën bevat en dat het beter is om het te vermijden. Anderen zeggen dat brood juist veel vezels, vitaminen en mineralen levert en dat het een belangrijk onderdeel is van een evenwichtig dieet. Wie heeft er gelijk?

Het antwoord is niet zo eenvoudig als ja of nee. Brood kan zowel voor- als nadelen hebben voor de gezondheid, afhankelijk van het soort brood, de hoeveelheid die je eet en wat je erop doet.

Over het algemeen geldt dat volkorenbrood gezonder is dan witbrood, omdat het meer voedingsstoffen en minder suiker bevat. Volkorenbrood kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, de spijsvertering te verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.

Mag je onbeperkt brood eten?

Te veel van iets is nooit goed, en dat geldt ook voor brood. Als je te veel brood eet, kun je te veel calorieën binnenkrijgen en daardoor kan je gewicht toenemen.

Bovendien kan brood voor sommige mensen allergische reacties of intoleranties veroorzaken, zoals bij coeliakie of glutenintolerantie. In dat geval kun je beter kiezen voor glutenvrij brood of andere alternatieven, zoals rijstwafels of havermout.

Dus, is het goed om elke dag brood te eten? Die vraag is moeilijk met een eenvoudige ja of neen te beantwoorden. Als je een gezond soort brood kiest, met mate eet en er gezond beleg op doet, dan is het prima om brood te eten.

Maar als je te veel brood eet, allergisch of intolerant bent voor gluten of liever iets anders eet, kun je ook zonder brood gezond eten.

Tags brood