Minister Ben Weyts lanceert opvallende maatregel: “Die kleuters zijn niet welkom in onze scholen”

bron: Radio 1
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Minister Ben Weyts wil een opvallende maatregelen invoeren in het onderwijs. Hij wil alle kleuters laten testen voor ze naar het kleuteronderwijs gaan.

Vanaf volgend jaar daalt de leeftijd voor de leerplicht van 6 naar 5 jaar. Kinderen zullen dus vroeger naar school moeten gaan. “Laat ons daarvan gebruik maken om zo snel mogelijk hun taalkennis te testen", zei minister Weyts in De Ochtend op Radio 1. 

"Ik wil een geüniformiseerde test voor heel Vlaanderen, voor iedereen gelijk, op het niveau van 5-6-jarigen. Op die manier kunnen we zo vroeg mogelijk ingrijpen. Iedereen heeft het altijd over gelijke kansen. Welnu, kinderen die niet voldoende Nederlands kennen, die hebben geen gelijke kansen. Je moet ervoor zorgen dat ze gelijk kunnen vertrekken."

De kinderen die onvoldoende scoren, zullen niet mogen starten. “Je bewijst die kinderen absoluut geen dienst als ze starten met een taalachterstand, die alleen maar groter zal worden. Dus als je merkt dat een kind onvoldoende Nederlands kent, laat het dan een taalbadklas of taalbadjaar volgen."