Vijf Belgische kinderen gestorven in kampen: "Koen Geens moét dit nu doen"

bron: VRT
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Volgens minister van Justitie Koen Geens is er geen slechte wil van de Belgische autoriteiten in de zaak van de tien IS-kinderen. Advocaat Abderrahim Lahlali roept echter op tot dringende actie.

Een rechter in kortgeding besliste dat België er alles aan moet doen om tien Belgische IS-kinderen vanuit Syrië terug naar ons land te brengen. Anders volgen er dwangsommen.

"Het is een atypische beslissing. De rechter weigert de moeders het recht te geven om terug te keren. De Belgische staat moet die kinderen enkel papieren en consulaire bijstand verschaffen. Maar België heeft geen rechtsmacht in Syrië en we zijn afhankelijk van humanitaire organisaties", zei minister Geens in Terzake.

"Indien de mogelijkheid bestaat voor die kinderen om terug te keren, zouden we hen altijd ontvangen indien dat Belgische kinderen zijn, dat hebben we twee jaar geleden beslist. Maar wanneer er moeders bij zijn, willen de Koerdische autoriteiten die kinderen niet afgeven omdat volgens hen de moeder niet van de kinderen gescheiden mag worden."

Mensonterende omstandigheden

Advocaat Abderrahim Lahlali, die de zaak aanspande, roept echter op tot dringende actie. "Die kinderen leven in mensonterende omstandigheden. Volgens Child Focus zijn er dit jaar vijf Belgische kinderen van jonger dan 2 jaar van ontbering gestorven. Ik roep de minister op zijn verantwoordelijkheid te nemen."