Chauffeurs negeren vrouw met blindenstok: "Mensen met een visuele beperking maken dit dagelijks mee"

door: WVDS
Afbeelding bron: Twitter
Een filmpje waarin een vrouw een blindengeleidehond vasthoudt en aangeeft met een blindenstok dat ze wil oversteken zorgt voor heel wat reacties van verontwaardiging. Geen enkele chauffeur stopt immers voor deze dame en wanneer ze de straat effectief oversteekt, wordt ze bijna omver gereden door een fietser.

De vrouw in het filmpje, Marlia Oosterhof, blijkt echter helemaal niet blind te zijn. Ze is een trainer van blindengeleidehonden en wil met dit filmpje de problematiek aankaarten. 

"Ik heb het filmpje geplaatst omdat ik als geleidehondentrainer dagelijks dit soort situaties meemaak. Ik kan zelf wel zien en dus is het voor mij niet zo erg, maar voor mensen met een visuele beperking is het heel erg griezelig en ook zij maken dit dagelijks mee", reageert Marlia tegenover Redactie24.

Bewustwording

"Het doel van dit filmpje is bewustwording, daarom heb ik het op sociale media geplaatst. Het doel van het filmpje is dus absoluut niet om mensen in een kwaad daglicht te zetten, daarom zijn nummerplaten en gezichten ook geblurd."

"Veel mensen weten niet dat ze wettelijk verplicht zijn om te stoppen voor iemand met een blindenstok, het is geen onwil maar onkunde. Ik had niet verwacht dat het filmpje viraal zou gaan. Het is alleen op facebook inmiddels al meer dan 150.000 keer bekeken."

Marlia zegt dat ze niet geschrokken is van de vele reacties op het filmpje, maar merkt wel dat sommige mensen erg boos reageren op de weggebruikers. "Ze beseffen niet dat deze mensen het niet met opzet doen. Er zijn ook mensen die regaeren dat ze het goed vinden dat ik dit plaats omdat ze het niet wisten. Daarom heb ik het op sociale media gezet."