Waarschuwing voor Veiligheidsraad: “Heel gevaarlijk als je dat toelaat want zo kan het virus zich weer verspreiden”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Woensdag zit de Nationale Veiligheidsraad weer samen. Mogelijk komen er opnieuw een aantal versoepelingen aan.

Een vraag is of we opnieuw alle sporten mogen beoefenen? Steven Callens, professor infectiezieken aan het UZ Gent, waarschuwt wel voor deze versoepeling. Die blijkt niet zonder risico te zijn.

“Bij ploegsporten als basketbal, volleybal of voetbal zal je constant contact hebben. Je komt dicht bij elkaar op een sportveld, dus dan doorbreek je die anderhalve meter. De duur waarbij je in contact komt met iemand anders neemt hier ook veel meer toe. Dat zijn gevaarlijke momenten waarop het virus zich snel kan verspreiden”, legt de professor uit in De Standaard.

“Bij zulke sporten zijn er meestal ook gemeenschappelijke douches aanwezig. In die warme en vochtige omgeving, waar je meestal een tijdje aanwezig bent, kan dat virus gewoon zijn gangetje gaan. Je zou dat nog kunnen oplossen door gefaseerd te douchen, maar we weten allemaal dat we daar in de groepsdynamiek niet even gedisciplineerd mee zullen omgaan. Als je sporten als deze dus opnieuw zou toelaten, vergroot je de kans op verspreiding.”

"Bij individuele sporten als fietsen of lopen is er veel minder gevaar. Daar kan je het virus niet oplopen of verspreiden. Ook bij tennis speel je slechts met twee, elk aan de andere kant van het veld. Je hoeft daar niet samen op een vierkante meter te staan."