"Dat is de enige manier om de factuur van corona en vergrijzing te betalen"

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay

België telt liefst 1,4 miljoen mensen op arbeidsleeftijd die niet werken én ook niet op zoek zijn naar werk. Professor Stijn Baert maakt zich dan ook zorgen als hij hoort dat de sociale uitkeringen en de pensioenen zouden gaan stijgen.

"Ik ben de afgelopen weken heel bezorgd geweest als ik hoorde dat het in de formatiegesprekken ging over hogere uitkeringen en hogere minimumpensioenen. Dat klinkt sociaal, maar je maakt het verschil tussen werken en niet werken kleiner", zegt Stijn Baert op Radio 1.

"Het omgekeerde zou moeten gebeuren. Werken zou meer moeten lonen, we zouden ervoor moeten zorgen dat wie de schouders onder de sociale zekerheid zet, daar ook zelf beter van wordt. Dat geldt zeker voor wie een laag brutoloon heeft."

Door het verschil tussen een uitkering en een job kleiner te maken, duw je meer mensen richting een job en enkel op die manier blijft onze sociale zekerheid betaalbaar, weet Stijn Baert.

"Zo kan je meer inactieven richting de arbeidsmarkt verleiden. Dat is de enige manier om de factuur van corona en van de vergrijzing te betalen."