Huizenhoog probleem doemt op voor Vivaldi: "Dan valt de regering, ik zet er geld op in"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Professor Arbeidseconomie Stijn Baert ziet een huizenhoog probleem voor de Vivaldi-regering opdoemen. Met name in 2023, wanneer vakbonden en werkgevers de nieuwe loonnorm moeten bespreken.

"Volgend jaar moeten ze over een nieuwe loonnorm discussiëren. Dan zal het water opnieuw heel diep blijken", zei Baert in 'Terzake'.

"De vakbonden zeggen: de index, daar moet wat bovenop. De werkgevers zeggen: het is eigenlijk al te veel. De loonwet stelt vast: het zal 0% moeten zijn, we moeten compenseren van de afgelopen jaren."

"En dan zal de politiek moéten ingrijpen. Maar ik denk dat dat een heel lastige klus wordt omdat de liberalen en de socialisten, de politieke families die deze regering dragen, op hun core business gezet worden: koopkracht versus concurrentiekracht."

"En hoe ze daar kunnen uitraken... Dat lijkt mij echt heel moeilijk te zijn.& Kan er meer bovenop de index? Of is het niets? Er is geen tussenweg."

"Dus zou ik mijn geld moeten inzetten op een val van deze regering zou ik denken: volgend jaar in het voorjaar. Want dit wordt echt een patstelling, waarbij het regeerakkoord ook niet helpt."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24