Vreselijke vaststelling: "De zorg op je oude dag wordt stilaan een luxeproduct"

door: STS
woonzorgcentrum
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Wie een kamer betrekt in een woonzorgcentrum in Vlaanderen, moet daar flink wat voor betalen. En sinds begin dit jaar zijn de prijzen van de helft van de kamers nog duurder geworden.

"Begin dit jaar bedroeg de gemiddelde maandprijs al 2.096 euro en die stijgt nu opnieuw", meldt Vlaams parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA), die de cijfers opvroeg.

"Het zijn voornamelijk commerciële woonzorgcentra die hun prijs verhogen, terwijl zij al gemiddeld 200 euro duurder waren."

"Uit cijfers van vorig jaar weten we dat acht op de tien gepensioneerden hun rusthuisfactuur niet kunnen betalen met hun wettelijke pensioen. Toch hebben 374 woonzorgcentra - samen goed voor 44.134 kamers (53%) - het afgelopen half jaar bij het Vlaams Departement Zorg aangegeven hun prijzen te indexeren. En dat terwijl de pensioenen maximaal met 2 procent kunnen stijgen."

"De zorg op je oude dag wordt stilaan een luxeproduct. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Wij vragen de Vlaamse regering om een maximumfactuur in te voeren, en een stop op een verdere commercialisering van de sector."