N-VA-kopstuk Lorin Parys waarschuwt: “Vlamingen gaan moeten betalen voor cadeaus aan kiezers PS”

bron: Radio 1
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er komen steeds meer berichten dat N-VA geen deel zal uitmaken van een mogelijke nieuwe federale regering. De partij zou ook liever niet deelnemen.

“De gesprekken met informateur Paul Magnette lopen nog”, licht Lorin Parys, ondervoorzitter van N-VA, toe bij Radio 1. “We zijn al sinds 26 mei constructief. We zijn ook heel discreet. Het is heel lang geleden dat je Bart De Wever nog gehoord wordt en dat is net omdat we de zaken niet moeilijker willen maken dan ze zijn.”

“Ik kreeg gisteren de vraag of echt zo is dat de N-VA liever in de oppositie zit dan deel te nemen aan die federale regering. Dat lees je ook in de kranten. Dat is natuurlijk niet waar. We willen een akkoord bereiken, maar zoals iedereen weet is het niet makkelijk.”

“De voorbije dagen hebben we ook nog met Magnette gepraat. Hij wil liefst een paars-groene regering op de been brengen. Er zijn een aantal nota’s die Magnette gemaakt heeft en daar reageren wij op. We hebben hem ook voorstellen gedaan, onder meer over migratie. We doen heel hard ons best om tot een vergelijk te komen.”

“Magnette moet nu de kans krijgen om de regering van zijn hart op de been te brengen. Dat is een paars-groene regering. Daar is hij nu volop mee bezig. Je moet nu eerst aan de CD&V en Open VLD of ze mee willen stappen in een regering met een minderheid aan Vlaamse kant?”

“Als die twee partijen dat niet willen, zal de paars-gele piste echt onderzocht worden. Dan zal ook de PS aan die piste denken. De deur was vroeger dicht bij een paars-groene regering voor CD&V en Open VLD. Dat is nu niet meer het geval. Dat baart mij wel zorgen, maar ik weet niet wat hun plannen zijn.”

“Als je in zo’n regering zit, moeten Vlamingen betalen voor cadeaus aan de kiezers van de PS. Het grootste probleem is dat er nieuwe belastingen komen op de kap van werkende Vlaming. De volgende federale regering moet een meerderheid hebben langs Vlaamse kant om zoiets te vermijden.”