Minister Koen Geens doet ophefmakend voorstel om ons kiessysteem volledig te hervormen: “Nemen mensen niet serieus”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
We zijn intussen al zeven maanden na de verkiezingen en op federaal vlak staan we nog nergens. Een federale regering vormen lijkt onmogelijk te zijn geworden.

De contrasten tussen noord en zuid zijn bijzonder groot geworden. Het maakt het allemaal nog een stuk moeilijker. En met op de N-VA na alleen maar middelgrote tot kleine partijen.

“En dat leidt tot uitstel”, stelt minister Koen Geens (CD&V) vast in Het Laatste Nieuws. “Er zal een regering zijn tussen Kerstmis en Pasen. Als Pasen laat valt, tenminste."

In ons kiessysteem heeft een proteststem een grote impact. Daarom stelt Geen het volgende voor. “Een kiezer moet meerdere keren kunnen stemmen”, zegt hij. “Zo kan hij meer doen dan alleen maar een emotionele proteststem uitbrengen.”

"Geef hen vijf stemmen in plaats van één"

“Nu al 'panacheren' mensen bij samenvallende verkiezingen: Vlaams, Belgisch en Europees stemmen ze voor drie verschillende partijen. Sta hen dat ook toe als ze enkel voor het federale parlement moeten stemmen. Geef hen vijf stemmen in plaats van één.”

“Zodat ze er bijvoorbeeld twee aan Groen kunnen geven, omdat het klimaat hen bezighoudt, één aan Vlaams Belang, omdat ze tegelijk een streng migratiebeleid willen, en twee voor CD&V, omdat wij voor rust en zekerheid staan. Je neemt mensen niet serieus door hen tot één stem te beperken. En je bewijst er onze democratie geen dienst mee."