Somber vooruitzicht: "Een sluipmoordenaar voor onze welvaart en ons welzijn"

door: STS
Stijn Baert
Afbeelding bron: Photonews

Professor Arbeidseconomie Stijn Baert is zeer bezorgd, nu blijkt dat de Vlaamse leerlingen weer slechter scoren. Dat blijkt uit internationaal onderzoek.

De Vlaamse leerlingen scoren niet goed op de PISA-test (Programme for International Student Assessment). Deze driejaarlijkse studie onderzoekt in 81 landen de kennis van 15-jarigen op vlak van wiskunde, lezen en wetenschappen.

Voor de test van 2022 werden 4.714 leerlingen uit 172 Vlaamse scholen getest. En de resultaten vallen tegen, zo is woensdag bekend geraakt.

"Vijftienjarige leerlingen, geboren in 2006, scoren na meer dan tien jaar in het Vlaams onderwijs slechter dan leerlingen in eerdere afnames - en dat voor zowel wiskunde, lezen als wetenschappen", bevestigt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

"Onze leerlingen gaan ook sneller achteruit dan leerlingen in andere landen. Het aantal toppresteerders neemt af en het aantal laagpresteerders neemt toe. Minder leerlingen halen het basisniveau. De achteruitgang is er zowel in ASO, als in TSO, BSO en KSO."

Alarmerend, vindt Stijn Baert. "Als Vlaanderen welvarend is en een stevige sociale zekerheid bolwerkt, komt dat grotendeels door onze productiviteit", reageert hij op X op het nieuws.

"Dat onze kinderen ondertussen middelmaat zijn in lezen/wetenschap, is een sluipmoordenaar voor welvaart en welzijn. We kunnen onmogelijk te veel praten over PISA."