Ruim 80.000 chronisch zieke mensen moeten in januari meer uit eigen zak betalen: “Nochtans aan Maggie De Block gevraagd”

bron: Het Belang van Limburg
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er is geen goed nieuws voor ruim 80.00 mensen chronisch zieken of mensen die veel zorg nodig hebben. Vanaf januari moeten ze een pak meer uit eigen zak betalen.

De Socialistische Mutualiteiten merken op dat de federale maximumfactuur in de gezondheidszorg niet geldt voor bevoegdheden die zijn overgeheveld naar Vlaanderen. Dat staat te lezen in Het Belang van Limburg.

In de federale ziekteverzekering zijn maatregelen uitgewerkt om patiënten te beschermen tegen oplopende uitgaven. Maar sinds de zesde staatshervorming zijn een aantal domeinen overgeheveld naar de deelstaten. Zo'n 7 procent van de Belgen die het statuut chronische aandoening hebben, kunnen dat statuut kwijtspelen en zouden 100 euro meer uit eigen zak moeten betalen. Chronisch zieken dreigen ook nog eens hun zorgforfait te verliezen wat kan oplopen tot 624 euro per jaar.

Vlaams minister voor Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zegt op de hoogte te zijn van het probleem. Al verwijst hij wel naar federaal minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Beke zegt dat hij haar een brief geschreven heeft op 18 oktober waarin hij naar een oplossing vraagt. Maar De Block reageerde niet nog niet op die brief en dus blijft het gissen of er tijdig een oplossing zal komen.