"Wie niet dagelijks deze hoeveelheid water drinkt, loopt meer kans op hartfalen"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Mensen die dagelijks onvoldoende water tot zich nemen, lopen meer risico op een dodelijke aandoening. Voldoende water drinken vermindert het risico op hartfalen.

Een team wetenschappers bestudeerde 12.000 volwassen Amerikanen tussen de leeftijd van 45 en 66 jaar. Ze hadden geen hartfalen, diabetes of zwaarlijvigheid aan het begin van de studie.

Ongeveer 1.366 van hen, of zo'n 11,5%, ontwikkelden later hartfalen. De wetenschappers bekeken de hoeveelheid natrium in hun bloed, die toeneemt wanneer iemands vloeistofniveaus laag zijn.

Een normale hoeveelheid natrium bedraagt tussen de 135 en 146 mEq/L. Maar de mensen met een hoeveelheid rond 143 mEq/L hadden 39% meer kans op hartfalen, in vergelijking met mensen met lagere hoeveelheden natrium in hun bloed.

Voor elke toename van 1 mEq/L boven de normale hoeveelheid, neemt de kans op het ontwikkelen van hartfalen met 5% toe.

Voldoende hydratatie lijkt de veranderingen in het hart die tot hartfalen kunnen leiden te voorkomen of te verminderen. Vrouwen krijgen de raad 1,5 tot 2,1 liter vocht per dag op te nemen, mannen 2 tot 3 liter.

"Net zoals het verminderen van de zoutinname, is voldoende water drinken en gehydrateerd blijven een manier om ons hart te helpen. Het kan de langetermijnrisico's op een hartaandoening verminderen", citeert The Sun doctor Natalia Dmitrieva, die de studie leidde.