Sander Loones slaat alarm: "We staan er slecht voor, we worden gechanteerd door Poetin"

door: STS
Sander Loones
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-Kamerlid Sander Loones ziet het feit dat de Belgische begroting niet op orde is als een groot probleem. "De desastreuze begroting van de regering-De Croo maakt ons slaaf van anderen."

"We staan er slecht voor. Het woord dat hier in het Parlement zeer vaak valt, is chantage. We worden gechanteerd door Poetin, die de gaskraan kan dichtdraaien", stelt Sander Loones.

"We worden gechanteerd door Engie Electrabel wanneer het gaat over kerncentrales. We worden gechanteerd door China over de productie van strategische goederen."

"Iedereen is altijd bezig over die chantage, maar niemand is bezig met de vraag: hoe komt dat nu, dat wij zo gemakkelijk gechanteerd worden? Dat wij zo afhankelijk zijn van anderen? Dat we niet op eigen benen kunnen staan?"

Facturen

"Het antwoord is zonneklaar: omdat wij onze eigen broek niet kunnen ophouden. Omdat wij onze eigen facturen niet kunnen betalen en we niet genoeg verantwoordelijk zijn voor onze eigen rekeningen."

"Dat is het begin en het einde van strategische autonomie. Er zijn landen die hun rekening wel op orde hebben. Dat zijn de landen die vandaag kunnen doorpakken en investeren in de energieomslag. Dat zijn landen die kunnen inzetten op die strategische productie."

De Croo

"Wij kunnen dat niet, omdat we de begroting niet op orde hebben. Het verbaast mij elke keer weer opnieuw dat dat debat hier niet echt gevoerd wordt, ofwel helemaal op het einde. En als hierover een vraag gesteld wordt aan premier De Croo, dan gaat hij lopen."

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24