Minister Geens neemt drastische maatregelen voor twee teruggekeerde IS-vrouwen: “Gruwelijke misbruiken”

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vrijdag zijn Fatima (24) en Rahma (31) Benmezian - twee Antwerpse zussen die getrouwd waren met Belgische Syriëstrijders - door Turkije uitgeleverd aan ons land. Ze werden meteen naar de gevangenis gebracht.

Fatima Benmezian (24), de jongste teruggekeerde IS-zus, is dit weekend al urenlang ondervraagd geweest door de onderzoeksrechter. “Ik zag een zeer frêle, kwetsbare, uitgehongerde jongedame die een zeer gedetailleerde verklaring heeft afgelegd. Ze heeft duidelijk in mensonterende omstandigheden de vlucht genomen. Ze heeft gruwelijke misbruiken doorstaan. Ze is totaal gedesoriënteerd en gedesillusioneerd”, zegt haar advocaat in Gazet van Antwerpen.

Fatima verblijft in de gevangenis van Antwerpen. Haar zus werd overgebracht naar Brugge. Zij kon nog niet ondervraagd worden omdat ze op de medische vleugel verblijft.

Minister Koen Geens (CD&V) heeft drastische veiligheidsmaatregelen genomen voor de twee vrouwen. Ze zitten alleen in een cel en komen niet in contact met andere gedetineerden. Ze mogen enkel bezoek achter glas ontvangen. De maatregelen zullen iedere week opnieuw geëvalueerd worden.