Elektrische fiets vliegt zomaar in brand: Expert geeft goede raad

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Een elektrische fiets is zomaar in brand gevlogen en heeft zo heel wat schade aangericht in een woning.

Dat gebeurde in Zandhoven. De bewoonster van de woning bevond zich in de tuin toen ze rook uit het dak zag komen. Ze verwittigde de brandweer, die het vuur kon doven. De garage en de zolderverdieping erboven liepen brandschade op.

Opmerkelijk is dat de fiets niet aan het opladen was toen hij in brand vloog. Ivo Smits, voormalig brandweercommandant in Zandhoven én tegenwoordig Vlaams Fietsconsulent voor elektrische fietsen, verklaarde de mogelijke oorzaken op Radio 2.

"Een batterij is een kwetsbaar element bij een elektrische fiets. Gebruik bij het laden daarom altijd de juiste laadapparatuur. Gebruik zoveel mogelijk een trage lading."

Nieuwe batterij

"Het gebeurt dat mensen na een vijftal jaar een nieuwe batterij moeten aanschaffen. Dan wordt er wel eens op het internet gezocht naar een nieuw exemplaar. Ik raad aan: gebruik de juiste batterij bij de juiste fiets, dus van hetzelfde merk. Dan loop je minder risico dan wanneer je een apart merk gebruikt."

Winter

"Tijdens de winterperiode kan een fiets weinig gebruikt worden. En als de batterij niet wordt opgeladen, gaan we naar een automatische diepontlading van de batterij. Dat kan een probleem geven. Daarom is het aangeraden om ook in de winter de fiets regelmatig op te laden en de lading te controleren."

Fietsenmaker

"Wat er ook gebeurd kan zijn, is dat de fiets eerder eens gevallen is, waarbij de batterij een schok kreeg. Dat kan de celletjes in de batterij beschadigd hebben. Ga daarom naar een erkend fietsenhersteller wanneer de fiets gevallen is, en laat de batterij daar uitlezen."

Mis niets dankzij de gratis app van Redactie24